● 3 średnie marchewki (ok. 40 dag)
● 2 gruszki
● cytryna
● 8 dag orzechów laskowych
● 6 łyżek oliwy
● łyżka płynnego miodu
● 3 łyżki białego octu winnego
● łyżka posiekanego koperku
● sól, pieprz

Marchewki oczyścić, umyć, ew. krótko obgotować, pokroić we wstążki nożem szczelinowym do obierania warzyw. Cytrynę podzielić na pół. Z jednej połówki wycisnąć 2 łyżki soku, drugą obrać, pokroić w półplasterki. Gruszki umyć, przekroić na połówki, usunąć gniazda nasienne. Owoce pokroić w półplasterki, skropić sokiem z cytryny. Orzechy wyłuskać, grubo posiekać. Ocet winny rozetrzeć z dużą szczyptą soli i pieprzu. Dodać oliwę, miód i posiekany koperek, dokładnie wymieszać. Do salaterki włożyć pokrojoną marchewkę, cytrynę i gruszki, polać sosem winegret, delikatnie wymieszać. Gotową sałatkę posypać posiekanymi orzechami laskowymi. Tę surówkę najlepiej zrobić tuż przed podaniem. Jeśli będzie długo stała, cienkie plasterki marchewki brzydko wyschną i staną się mało apetyczne.