porcja: 339 kcal 
przygotowanie: 40 minut 
na 4 porcje

l 4 grube plastry polędwicy wołowej
l łyżeczka ziaren pieprzu
l 2 łyżki oliwy
l 1/2 kg śliwek węgierek
l jabłko
l 2 łyżki masła
l 1–2 łyżki brązowego cukru  
l kilka gałązek świeżego rozmarynu
l płatki migdałów
l sól
l pieprz mielony

Mięso opłukać, lekko rozgnieść, wciskając do środka ziarna pieprzu. Posmarować łyżką oliwy. Odstawić do lodówki. Śliwki opłukać, wydrylować. Jabłko obrać, usunąć gniazdo nasienne. Miąższ pokroić w kostkę. Masło rozgrzać. Wrzucić owoce. Dodać cukier, rozmaryn (kilka listków odłożyć) i dużą szczyptę soli. Dusić ok. 25 minut (po 10 minutach kilka śliwek wyjąć). Gdy owoce się rozgotują, zmiksować je. Sos doprawić pieprzem i ewentualnie solą. Mięso usmażyć z obu stron na reszcie ol iwy. Podawać z sosem, posypane podprażonymi płatkami migdałów i resztą rozmarynu.