porcja: 270 kcal 
przygotowanie: 30 minut  
na 8 porcji

l sprawiony karp (ok. 1,2 kg)
l sok wyciśnięty z cytryny
l łyżka oleju  
l ok. 200 g płatków migdałowych
l 3 łyżki masła
l 3 łyżki miodu  
l mały kawałek korzenia imbiru
l szczypta cynamonu
l sól

Karpia dokładnie opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem. Od środka i na zewnątrz natrzeć solą, skropić sokiem z cytryny i wstawić na 2–3 godziny do lodówki. Po wyjęciu rybę pokroić w dzwonka. Zrumienić na mocno rozgrzanym oleju. Przełożyć do naczynia żaroodpornego. Posypać płatkami migdałowymi. Masło stopić z miodem. Wymieszać ze startym imbirem oraz cynamonem. Przygotowaną marynatą polać karpia i wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180°C. Zapiekać ok. 15 minut.  Podawać np. z ziemniakami purèe.