● 40 dag spaghetti
● 25 dag tuńczyka w oleju
● 2 duże cebule
● 4 ząbki czosnku
● 100 ml śmietany lub jogurtu naturalnego
● 5 dag startego żółtego sera (najlepiej parmezanu, ew. tylżyckiego)
● 2 pomidory
● szczypta suszonej bazylii
● sól, pieprz

Spaghetti ugotować w dużej ilości osolonego wrzątku według instrukcji na opakowaniu, odcedzić na sicie.
Cebule i czosnek obrać, posiekać. Tuńczyka osączyć, olej zachować. Pomidory umyć, pokroić na małe kawałki.
2 łyżki oleju z tuńczyka podgrzać w rondlu, wrzucić cebulę z czosnkiem, chwilę przesmażyć. Dodać rozdrobnionego tuńczyka, wymieszać, dusić kilka minut. Wlać śmietanę lub jogurt, dodać pokrojone pomidory, przyprawić do smaku bazylią, solą i pieprzem, wymieszać, zagotować. Dodać gorący makaron, wymieszać, posypać serem.

Spróbuj
Gotowy sos z tuńczyka możesz zmiksować, dodać 1-2 łyżeczki żelatyny (namoczonej i rozpuszczonej w małej ilości gorącej wody), wymieszać i schłodzić, a otrzymasz na przekąskę elegancki mus.