● 1/2 kg dowolnego mięsa mielonego
● 5 dag pokruszonego świeżego białego chleba
● 6 łyżek sherry (lub innego wina deserowego)
● 4 łyżki orzeszków piniowych (lub ziemnych)
● duża czerwona cebula
● ząbek czosnku
● 5 dag oliwek bez pestek
● zmielony kminek
● 2 łyżki mąki
● 2 listki laurowe
● 6 łyżek oliwy

SOS:
● puszka pomidorów bez skóry (50 dag)
● cebula
● 2 łyżki oliwy
● 200 ml sherry
● sól, pieprz

Sos: pomidory osączyć, pokroić w kostkę. Cebulę obrać, posiekać i zeszklić na oliwie. Dodać pomidory i pod przykryciem gotować 20 minut. Często mieszać. Dodać sherry, następnie przyprawić do smaku solą oraz pieprzem.
Pokruszony chleb wymieszać z sherry i zostawić na 10 minut. Uprażyć orzeszki na patelni bez tłuszczu, ostudzić i potem posiekać. Cebulę i czosnek obrać, posiekać. Oliwki osączyć i pokroić.
Mięso mielone, orzeszki piniowe, cebulę, czosnek oraz oliwki dodać do chleba. Przyprawić solą i szczyptą kminku i zagnieść. Uformować z masy małe kulki, obtoczyć je w mące.
Oliwę i listki laurowe podgrzać na patelni i usmażyć klopsiki. Serwować je z sosem pomidorowym, podanym osobno.