Składniki na 4 porcje: 

  • 35 dag makaronu spaghetti
  • 30 dag bakłażanów
  • ząbek czosnku
  • 30 dag pomidorów z puszki
  • listki świeżej bazylii
  • 2 łyżki oliwy
  • olej do smażenia
  • 5 dag tartego parmezanu
  • przyprawa do spaghetti PRYMAT
  • cukier, sól

Bakłażany umyć, pokroić na plastry, oprószyć solą i odstawić na 30 minut, by puściły sok. Opłukać, osuszyć.  Ząbek czosnku zeszklić na oliwie. Po 2 min usunąć czosnek, włożyć pomidory, dodać przyprawę do spaghetti, szczyptę cukru, lekko oprószyć solą, gotować ok. 15 minut.  Na rozgrzany olej włożyć bakłażany i smażyć z obu stron, aż się zrumienią. Wyjąć łyżką cedzakową i osączyć z tłuszczu na papierowym ręczniku.  Makaron ugotować al dente w dużej ilości osolonej w odcedzić, włożyć na krótko do sosu pomidorowego, wymieszać. Wyłożyć na talerze, posypać parmezanem, rozłożyć plastry usmażonego bakłażana i posypać listkami bazylii.