Składniki na 8 porcji:

  • 2 kurczęta
  • 3 łyżki masła
  • 15 dag babki drożdżowej
  • 5 dag rodzynek
  • 2 żółtka
  • 5 łyżek mleka
  • Przyprawa do kurczaka pikantna PRYMAT
  • łyżeczka gałki muszkatołowej

Kurczęta umyć, usunąć mostek, oddzielić palcami skórę od piersi do skrzydeł i grzbietu, odciąć szyję, złożyć skrzydła za grzbiet. Natrzeć w środku i na wierzchu przyprawą do kurczaka, odstawić na godzinę w chłodne miejsce.  Rodzynki opłukać. Babkę pokruszyć, skropić mlekiem, połączyć z żółtkami, rodzynkami, gałką muszkatołową. Farsz nałożyć cienką warstwą pod skórę, resztę włożyć do wnętrza, nogi związać nicią.  Polać masłem i piec ok. 40 min. w temp. 210°C. Gdy kurczak się zrumieni, skropić wodą i sosem wytworzonym z pieczenia.