Składniki na 8 porcji:
- 2 kurczęta
- 3 łyżki masła
- 15 dag babki drożdżowej
- 5 dag rodzynek
- 2 żółtka
- 5 łyżek mleka
- Przyprawa do kurczaka pikantna PRYMAT
- łyżeczka gałki muszkatołowej
Kurczęta umyć, usunąć mostek, oddzielić palcami skórę od piersi do skrzydeł i grzbietu, odciąć szyję, złożyć skrzydła za grzbiet. Natrzeć w środku i na wierzchu przyprawą do kurczaka, odstawić na godzinę w chłodne miejsce. Rodzynki opłukać. Babkę pokruszyć, skropić mlekiem, połączyć z żółtkami, rodzynkami, gałką muszkatołową. Farsz nałożyć cienką warstwą pod skórę, resztę włożyć do wnętrza, nogi związać nicią. Polać masłem i piec ok. 40 min. w temp. 210°C. Gdy kurczak się zrumieni, skropić wodą i sosem wytworzonym z pieczenia.