Dla 4 osób

  • 400 g spaghetti
  • 300 g mielonej wołowiny
  • 2 cebule
  • 500 g pomidorów w puszce (pelatti)
  • 2 łyżki oliwy
  • 3 ząbki czosnku
  • sól
  • szczypta suszonego oregano lub tymianku
  • 200 g startego parmezanu
  • pieprz

Cebulę i czosnek obrać, umyć, posiekać. Podsmażyć na mocno rozgrzanej oliwie. Czosnek usunąć. Do cebuli dodać mięso i smażyć, rozgniatając widelcem tworzące się grudki. Dodać pokrojone w kawałki pomidory. Dusić, od czasu do czasu mieszając. W trakcie duszenia sos doprawić solą, pieprzem i ziołami.
Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu. Odcedzić. Ułożyć w misce. Polać sosem. Osobno podać ser.