Dla 4 osób

  • szklanka ryżu
  • mała cukinia
  • cebula
  • fenkuł z zalewy (niekoniecznie)
  • 2 czerwone papryki
  • 150 g pieczarek
  • 4 łyżki oliwy
  • litr bulionu warzywnego lub drobiowego (z kostki)
  • sok z cytryny
  • 2 szczypty szafranu
  • sól
  • pieprz

Cebulę obrać, posiekać. Cukinię i pieczarki umyć, pokroić. Z papryki usunąć gniazda nasienne, pokroić. Oliwę rozgrzać. Podsmażyć, wrzucając po kolei: cebulę, paprykę, pieczarki i cukinię. Na końcu wsypać ryż, dodać szafran. Chwilę smażyć, po czym zalać 2 szklankami bulionu. Dodać sól i pieprz. Dusić, dolewając porcjami resztę bulionu. Tuż przed końcem duszenia dodać pokrojonego fenkuła.