Dla 4 osób
- szklanka ryżu
- mała cukinia
- cebula
- fenkuł z zalewy (niekoniecznie)
- 2 czerwone papryki
- 150 g pieczarek
- 4 łyżki oliwy
- litr bulionu warzywnego lub drobiowego (z kostki)
- sok z cytryny
- 2 szczypty szafranu
- sól
- pieprz
Cebulę obrać, posiekać. Cukinię i pieczarki umyć, pokroić. Z papryki usunąć gniazda nasienne, pokroić. Oliwę rozgrzać. Podsmażyć, wrzucając po kolei: cebulę, paprykę, pieczarki i cukinię. Na końcu wsypać ryż, dodać szafran. Chwilę smażyć, po czym zalać 2 szklankami bulionu. Dodać sól i pieprz. Dusić, dolewając porcjami resztę bulionu. Tuż przed końcem duszenia dodać pokrojonego fenkuła.