SKŁADNIKI NA 6 PORCJI

  • 12 małych marynowanych pieczarek (większe można przekroić na pół)
  • 50 dag mielonego mięsa
  • 1/3 szklanki mleka
  • kromka bułki
  • 2 duże jajka
  • 1/2 szklanki oleju
  • 1/2 szklanki bułki tartej
  • szczypta soli i pieprzu

Bułkę namoczyć w mleku, lekko odcisnąć, dodać do mięsa. Do masy wbić jajko, przyprawić solą i pieprzem, wyrobić na jednolitą masę.
Pieczarki osączyć z zalewy. Z mięsa uformować 12 placuszków. Na każdym położyć pieczarkę, oblepić mięsem, uformować kulkę.
Jajko rozmącić. Mięsne kulki panierować w jajku, po czym obtoczyć w bułce.
Olej rozgrzać w głębokiej patelni. Kłaść kulki i smażyć ok. 10 minut ze wszystkich stron. Wyjąć łyżką cedzakową, osączyć z tłuszczu na papierze kuchennym.
W każdą kulkę wbić wykałaczkę, ułożyć w piramidkę na półmisku udekorowanym sałatą i listkami mięty.

RADA: do tej przekąski można podać gęsty sos pomidorowy przyprawiony czosnkiem i majerankiem lub oregano.