Składniki na 4 porcje

  • 3/4 kg ziemniaków
  • 2 cebule
  • 1/2 szklanki oliwy
  • 15 dag mrożonej fasolki szparagowej
  • 2 strąki czerwonej papryki
  • 6 jajek 
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • szczypta tymianku
  • sól
  • 2 łyżki czarnych oliwek

Ziemniaki obrać, umyć, pokroić na cienkie plasterki. Cebule obrać, pokroić w krążki. Oliwę (1 łyżkę odłożyć) rozgrzać na patelni (o wysokich brzegach), przesmażyć cebulę i ziemniaki. Posolić, smażyć, aż ziemniaki będą miękkie.
Fasolkę wrzucić do osolonego wrzątku, gotować 5 minut, odcedzić. Strąki papryki umyć, oczyścić z nasion, pokroić na kawałki.
Jajka wbić do dużej miski, posolić, roztrzepać. Wrzucić ziemniaki z cebulą, fasolkę szparagową i paprykę, oprószyć tymiankiem i solą, całość wymieszać (delikatnie, by ziemniaki się nie rozpadły).
Łyżkę oliwy rozgrzać na czystej patelni, wlać masę, wyrównać, smażyć kilka minut, aż jajka się zetną. Placek ostrożnie odwrócić na drugą stronę, dosmażyć. Posypać natką, pokroić na kawałki. Podawać z czarnymi oliwkami, na ciepło lub na zimno.