PORCJA: 322 kcal

PRZYGOTOWANIE: 35 minut

Na 4 porcje

  • 6 pieczarek
  • 2 szalotki
  • po kilka gałązek natki i tymianku
  • 1/2 pęczka szczypiorku
  • 50 g masła
  • 30 g bułki tartej
  • ugotowane żółtko
  • 2 filety z sandacza
  • łyżka soku z cytryny
  • 100 ml białego wina
  • tłuszcz do formy
  • sól, pieprz

Pieczarki umyć. 4 drobno posiekać, 2 pokroić w plasterki. Szalotki obrać, drobno posiekać. Natkę i szczypiorek umyć, posiekać. Posiekane pieczarki i szalotki połączyć z masłem, bułką tartą i rozkruszonym żółtkiem. Rybę umyć, osuszyć, skropić sokiem z cytryny i doprawić solą oraz pieprzem. Formę wysmarować tłuszczem, na spodzie ułożyć plasterki pieczarek, na nich rybę (skórą do dołu). Na wierzchu ryby rozłożyć pieczarki z dodatkami. Podlać winem i piec ok. 15 minut w 200°C. Ozdobić tymiankiem.