PORCJA: 322 kcal
PRZYGOTOWANIE: 35 minut
Na 4 porcje
- 6 pieczarek
- 2 szalotki
- po kilka gałązek natki i tymianku
- 1/2 pęczka szczypiorku
- 50 g masła
- 30 g bułki tartej
- ugotowane żółtko
- 2 filety z sandacza
- łyżka soku z cytryny
- 100 ml białego wina
- tłuszcz do formy
- sól, pieprz
Pieczarki umyć. 4 drobno posiekać, 2 pokroić w plasterki. Szalotki obrać, drobno posiekać. Natkę i szczypiorek umyć, posiekać. Posiekane pieczarki i szalotki połączyć z masłem, bułką tartą i rozkruszonym żółtkiem. Rybę umyć, osuszyć, skropić sokiem z cytryny i doprawić solą oraz pieprzem. Formę wysmarować tłuszczem, na spodzie ułożyć plasterki pieczarek, na nich rybę (skórą do dołu). Na wierzchu ryby rozłożyć pieczarki z dodatkami. Podlać winem i piec ok. 15 minut w 200°C. Ozdobić tymiankiem.