Porcja: 540 kcal

Przygotowanie: 30 minut

Na 20 porcji

  • 500 ml wody
  • 200 g masła
  • łyżeczka soli
  • 300 g mąki
  • 8 jajek
  • 400 ml kremówki
  • 2 opakowania cukru waniliowego
  • cukier puder do posypania

Wodę zagotować z masłem i solą. Do gotującej się wody wsypać mą-kę i energicznie mieszając, podgrzewać, aż powstanie elastyczne ciasto. Przestudzić je, a następnie dodać jedno po drugim jajka. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto przełożyć do rękawa cukierniczego z końcówką w kształcie gwiazdy i na blachę wyciskać porcje wielkości mandarynki.

Piec 15–20 minut w piekarniku nagrzanym do 200°C. Kremówkę ubić na sztywno, pod koniec dodając stopniowo cukier waniliowy. Ptysie przeciąć na pół i za pomocą rękawa napełnić bitą śmietaną. Wierzch oprószyć cukrem pudrem. Zaraz podawać.