SKŁADNIKI NA 4 PORCJE

  • 40 dag filetów śledziowych w oleju
  • 15 dag grzybów (koźlarze, borowiki)
  • 3-4 cebule
  • 2 łyżki oleju
  • mała puszka koncentratu pomidorowego
  • łyżeczka majeranku
  • 1/2 łyżeczki oregano
  • pieprz, papryka, cukier, ew. sól

Grzyby dokładnie oczyścić, obgotować (ok. 10 minut), osączyć, pokroić w plasterki. Filety śledziowe osączyć z oleju, pokroić na niewielkie kawałki.
Cebule obrać, pokroić w małą kostkę. Olej rozgrzać w rondlu, wrzucić cebulę, zeszklić. Dodać koncentrat pomidorowy i ok. 1/3 szklanki wody, wymieszać.
Włożyć grzyby, wymieszać, zagotować, przyprawić cukrem, papryką, pieprzem, oregano, majerankiem i ew. solą (ostrożnie, bo śledzie są słone).
Sos całkowicie wystudzić, a następnie włożyć śledzie i delikatnie wymieszać. Przełożyć do słoja, wstawić na 2 dni do lodówki. Podawać z pieczywem.