•    4 płaty śledzia solonego porządnie odsączonego
•    2 goździki
•    Szczypta cynamonu
•    Sok z jednej cytryny
•    5 łyżek soku jabłkowego
•    Łyżeczka miodu
•    8 kostek 2x2 cm sękacza suwalskiego
•    2 łyżki masła
•    4 łyżki konfitury jarzębinowej
•    3 łyżki soku z granatów
•    50ml czerwonego wina
•    Pieprz czarny świeżo mielony

Oczyszczonego ze słonej zalewy śledzia, przełóż do miski z marynatą z:  goździków, cynamonu, soku z  cytryny i  jabłka oraz miodu. Odstaw go na minimum 40 min. do lodówki. Do miseczki włóż konfiturę, sok, czerwone wino i porządnie wymieszaj – odstaw. Przed podaniem, na patelni na małym ogniu, rozpuść masło i przesmaż sękacza. Podawaj sękacza, na nim odsączonego z marynaty śledzia.  Całość polej sosem jarzębinowym.




Zapraszamy do udziału w konkursie - Regionalne specjały ze śledzia norweskiego