SKŁADNIKI NA 12 PORCJI

CIASTO:
5 jajek
szklanka cukru
szklanka mąki
płaska łyżeczka proszku do pieczenia
masło i tarta bułka do tortownicy

KREM:
2 i 1/2 tabliczki białej czekolady
1 i 1/2 szklanki śmietany kremówki
2 łyżki rumu
30 dag truskawek

PONCZ:
3/4 szklanki naparu herbaty
sok z 1/2 cytryny
kieliszek rumu

Ciasto: białka oddzielić od żółtek. Z białek ubić pianę, dodając po łyżce cukier. Dalej ucierać, dodając po jednym żółtka. Mąkę przesiać razem z proszkiem do masy jajecznej, wymieszać.
Tortownicę w kształcie serca posmarować masłem i posypać bułką tartą. Nałożyć ciasto, piec 20-25 minut w temperaturze 180 st C. Wystudzić, wyjąć z formy.
Krem: 2 tabliczki czekolady połamać na kawałki, rozpuścić na parze z rumem, wystudzić. Zimną kremówkę ubić, bitą śmietanę wymieszać z czekoladą.
Biszkopt rozkroić na 3 placki. Herbatę wymieszać z sokiem z cytryny i rumem. Biszkopty skropić ponczem i przełożyć połową kremu.
Truskawki umyć, osączyć z wody, oczyścić, usunąć szypułki. Owoce pokroić na cienkie plasterki. Kremem posmarować boki i wierzch tortu. Resztę kremu nałożyć do szprycy, wycisnąć na torcie dekoracyjny wzór. Na wierzchu ułożyć truskawki.
Tort wstawić do lodówki na godzinę. 1/2 tabliczki czekolady stopić na parze, wylać na talerz. Gdy czekolada zastygnie, zestrugać wiórki. Tort wyjąć z lodówki, boki obłożyć wiórkami czekolady.