SKŁADNIKI NA 12 SZTUK

CIASTO:

  • 1/2 kostki masła
  • jajko
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 i 1/2 szklanki mąki
  • 3 łyżki zmielonych migdałów
  • 3 łyżki kakao
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • tłuszcz do blachy

KREM:

  • 1/3 kostki masła
  • 5 łyżek cukru pudru
  • torebka cukru waniliowego

Ciasto: miękkie masło utrzeć z cukrem. Wbić jajko, wsypać zmielone migdały i kakao, wymieszać. Do masy przesiać mąkę z proszkiem, zagnieść gładkie ciasto. Owinąć je folią, włożyć na 2 godziny do lodówki.
Ciasto rozwałkować na placek grubości około 3 mm. Blaszaną foremką wyciąć 24 krążki o średnicy 8 cm. Ułożyć je na blasze posmarowanej tłuszczem. Piec 10-15 minut w temperaturze 210 st C.

Krem: miękkie masło utrzeć z cukrem waniliowym i cukrem pudrem na puszystą masę. Połowę wystudzonych ciastek posmarować cienką warstwą kremu, złożyć po dwa krążki, lekko docisnąć.