Porcja: dla pary (2 porcje)

Czas przygotowania: 20 minut plus co najmniej godzina na przygotowanie

Składniki:
120 ml mleka
1 laska wanilii, starta
30 g cukru pudru
10 g mąki kukurydzianej
2 jajka, oddzielnie żółtka i białka
120 g czekolady Lindt Excellence 70%, roztopionej
1 łubianka świeżych malin
Płatki czekoladowe do dekoracji


Sposób przygotowania:

1. Do małej miski wbij żółtka jajek, wsyp mąkę kukurydzianą, dodaj 2 łyżki mleka i wymieszaj aż uzyskasz gładką masę. Odstaw na bok.

2. Wlej pozostałe mleko, połowę cukru i startą laskę wanilii do średniej wielkości rondla. Umieść rondel na kuchence i na średnim ogniu doprowadź do wrzenia.

3. Po zagotowaniu zdejmij z ognia i  usuń łupiny z laski wanilii. Następnie wymieszaj jedną trzecią gorącego mleka z żółtkami jajek. Odstaw na kuchenkę i  mieszając trzepaczką gotuj na wolnym ogniu dopóki nie otrzymasz grubej warstwy kremu. Odstaw na bok.

4. Zacznij przygotowania do bezy: wymieszaj pozostały cukier z białkami jajek, a potem lekko ogrzej całość aż do rozpuszczenie się cukru. Można to zrobić na parze wodnej lub na małym ogniu.

5. Włóż białka jajek do miski i elektryczną trzepaczką ubij  aż utworzy się sztywna beza. Następnie zwykłą trzepaczką ubijaj bezę z wcześniej przygotowanym gorącym kremem.

6. Na koniec wymieszaj wszystko z roztopioną czekoladą.

7. Włóż ciasto do dobrze wysmarowanych foremkach w kształcie serca i wstaw do lodówki na co najmniej dwie godziny.

(Wskazówka: Serca będzie łatwiej wysunąć z foremki jeśli wcześniej wyściełasz ją papierem do pieczenia.)

8. Wyjmij serca z foremek i połóż na środku dużego naczynia, w którym będzie serwowany deser. Udekoruj serca świeżymi malinami i dorzuć trochę płatków czekoladowych.

Wskazówka Maitre Chocolatier Lindt: Po tym jak przygotujesz ciasto i zanim włożysz  je do foremki możesz podzielić je na dwie połówki i doprawić jedną połówkę wodą różaną, a drugą połówkę kilkoma kropelkami Angostura Bitters
   Bon Appétit!



Z miłości podaruj LINDOR od LINDT

Z okazji Walentynek przygotowaliśmy bogatą ofertę doskonałych pralinek  LINDOR w różnych opakowaniach i o różnych smakach. Do prezentu dla ukochanej lub ukochanego koniecznie dołącz pralinki LINDOR, efekt pracy Maitre Chocolatier Lindt – to gwarantowany sposób, by wywołać uśmiech na twarzy Twojej drugiej połówki. Jeśli chcesz zaskoczyć ukochaną osobę to podaruj jej także pralinki LINDOR w puszce w kształcie serca (Lindor Milk Heart Tin 50g) lub opakowanie pokryte różami ze śliczną czerwoną kokardką (Lindor Milk Mini Pillar Rose 75g).