Składniki na 6 porcji

● 25 dag marynowanej papryki (żółtej i czerwonej)
● puszka ciecierzycy (25 dag)
● 15 dag gotowanej szynki
● 2-3 łyżki marynowanych cebulek
● łyżeczka marynowanego czosnku
● kilka gałązek natki pietruszki
● 1/2 szklanki jogurtu naturalnego
● 1/2 szklanki śmietany
● 1-2 łyżki soku z cytryny
● sól, pieprz

Paprykę osączyć, pokroić na małe kawałki. Ciecierzycę i cebulki osączyć. Szynkę pokroić w kostkę. Czosnek osączyć, pokroić w płatki. Natkę umyć, posiekać. Warzywa i szynkę włożyć do salaterki.
Jogurt wymieszać ze śmietaną i sokiem z cytryny, przyprawić do smaku solą i pieprzem.
Sosem polać sałatkę, wymieszać, odstawić na 15 minut w chłodne miejsce. Posypać natką.