Pasta śledziowa

● 2 jajka na twardo
● 1/2 pęczka koperku
● 20 dag filetów śledziowych
● 2 łyżki masła
● 2 łyżki Majonezu dekoracyjnego WINIARY
● sól, słodka i ostra papryka

Pasta śledziowa: jajka obrać, posiekać. Koperek posiekać. Śledzie pokroić w małą kostkę, wymieszać z masłem i jajkami. Dodać majonez i koperek, wymieszać, przyprawić.

Krem z makreli

● 15 dag wędzonej makreli
● 1–2 łyżki kwaśnej śmietany
● 1–2 łyżeczki soku z cytryny
● ogórek kiszony
● łyżeczka marynowanego zielonego pieprzu
● sól

Krem z makreli: z makreli usunąć ości, zmiksować ze śmietaną i sokiem z cytryny. Pieprz posiekać. Ogórek drobno pokroić, wymieszać z makrelą i pieprzem, przyprawić solą.

Masło krewetkowe

Zobacz także:

● 1/2 pęczka natki pietruszki
● 10 dag ugotowanych krewetek
● 1/2 kostki masła
● sok i skórka starta z 1/2 cytryny
● sól, pieprz

Masło krewetkowe: krewetki i natkę posiekać, wymieszać z miękkim masłem, skórką i sokiem z cytryny, przyprawić do smaku solą i pieprzem. Schłodzić w lodówce.