Dla 4 osób

  • 500 g piersi kurczaka
  • 6 kiwi
  • 300 g mozzarelli
  • 1/3 szklanki bulionu drobiowego (z kostki)
  • 1/2 szklanki oleju
  • żółtko
  • łyżeczka musztardy
  • 1-2 łyżeczki soku z cytryny
  • cukier
  • 2 łyżki bitej śmietany
  • słodka papryka w proszku
  • sól, pieprz

Mięso opłukać, oprószyć solą i pieprzem. Obsmażyć ze wszystkich stron na 2 łyżkach rozgrzanego oleju. Zalać gorącym bulionem i dusić 10 minut na małym ogniu pod przykryciem. Żółtko utrzeć z musztardą, solą i pieprzem. Stopniowo, po kropli, dodawać pozostały olej, mieszać, aż powstanie gęsty majonez. Majonez połączyć ze śmietaną. Doprawić do smaku sokiem z cytryny i cukrem. Kiwi obrać. Razem z mozzarellą i mięsem pokroić w plastry. Na talerzu układać na przemian plastry mięsa, kiwi i mozzarelli. Udekorować sosem, posypać papryką.

Nasza rada

Sos do sałatki będzie lżej strawny, jeśli bitą śmietanę zastąpimy jogurtem.