Dla 4 osób
- 500 g piersi kurczaka
- 6 kiwi
- 300 g mozzarelli
- 1/3 szklanki bulionu drobiowego (z kostki)
- 1/2 szklanki oleju
- żółtko
- łyżeczka musztardy
- 1-2 łyżeczki soku z cytryny
- cukier
- 2 łyżki bitej śmietany
- słodka papryka w proszku
- sól, pieprz
Mięso opłukać, oprószyć solą i pieprzem. Obsmażyć ze wszystkich stron na 2 łyżkach rozgrzanego oleju. Zalać gorącym bulionem i dusić 10 minut na małym ogniu pod przykryciem. Żółtko utrzeć z musztardą, solą i pieprzem. Stopniowo, po kropli, dodawać pozostały olej, mieszać, aż powstanie gęsty majonez. Majonez połączyć ze śmietaną. Doprawić do smaku sokiem z cytryny i cukrem. Kiwi obrać. Razem z mozzarellą i mięsem pokroić w plastry. Na talerzu układać na przemian plastry mięsa, kiwi i mozzarelli. Udekorować sosem, posypać papryką.
Nasza rada
Sos do sałatki będzie lżej strawny, jeśli bitą śmietanę zastąpimy jogurtem.