Składniki na 4 porcje

  • główka zielonej sałaty, najlepiej lodowej
  • mała kalarepka
  • małe jabłko
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 3 łyżki oliwy
  • łyżka oleju
  • łyżka białego octu winnego
  • 1/2 pęczka melisy
  • sól, pieprz, cukier

Kalarepę obrać, pokroić w małą kostkę jednakowej wielkości. Przelać na sicie wrzątkiem, dokładnie osączyć.
Jabłko obrać, przekroić na pół, wyciąć gniazda nasienne. Pokroić w małą kostkę i skropić sokiem z cytryny.
Melisę opłukać, otrzepać z wody. Listki poodrywać i pokroić w nieduże paski. Olej, oliwę i ocet połączyć. Sos przyprawić do smaku solą, pieprzem i szczyptą cukru. Dodać melisę i po łyżce jabłek oraz kalarepy. Wymieszać i odstawić na kilka minut.
Liście sałaty opłukać, osuszyć i porwać na kawałki.
Sałatę, pozostałe kosteczki jabłka i kalarepki włożyć do salaterki, polać sosem i delikatnie wymieszać.