Składniki na 4 porcje

  • 10 dag polędwicy drobiowej
  • tacka rzeżuchy
  • 2 pęczki rzodkiewek
  • 10 dag gotowych ziołowych grzanek

Sos I:

  • 3 łyżki majonezu sałatkowego
  • łyżka jasnego octu winnego
  • sól, pieprz, ostra papryka

Sos II:

  • 3 łyżki oleju
  • łyżka oliwy
  • łyżka soku z cytryny
  • sól, pieprz, jarzynka


Rzodkiewki dokładnie oczyścić, umyć, osuszyć i pokroić w plasterki. Polędwicę pokroić w plasterki, a następnie w nieduże romby jednakowej wielkości. Rzeżuchę opłukać na sicie i osączyć.

Sos I: majonez wymieszać z octem winnym. Sos przyprawić do smaku szczyptą soli i pieprzu oraz papryką.

Sos II: olej, oliwę i sok z cytryny dokładnie wymieszać, przyprawić do smaku solą, pieprzem oraz jarzynką. Grzanki, polędwicę, rzodkiewki i rzeżuchę rozłożyć do 2 salaterek. Do każdej wlać inny sos i wymieszać.