● pęczek roszponki (ew. sałaty lodowej)
● zielony ogórek
● awokado
● pęczek koperku
● 10 dag grzanek lub chleba pszennego
● kawałek skórki z cytryny
● ząbek czosnku
● 5 łyżek oliwy
● 5 łyżek soku z cytryny
● sól, pieprz

Roszponkę lub sałatę oczyścić, porwać na kawałki. Ogórek obrać, pokroić na kawałki. Awokado obrać, pokroić na kawałki, skropić połową soku z cytryny. Koperek posiekać. Skórkę cytrynową pokroić w paseczki. Wszystkie składniki włożyć do salaterki.
Czosnek obrać, posiekać. Oliwę wymieszać z resztą soku z cytryny i czosnkiem, przyprawić.
Grzanki podgrzać w piekarniku (ew. pokroić w małą kostkę chleb i podsmażyć na oliwie). Sałatkę polać sosem i posypać grzankami, dokładnie wymieszać.