● 4 pomidory
● 1/2 główki włoskiej kapusty
● 2 małe cukinie
● 2 marchewki
● 2 ziemniaki
● 2 cebule
● 4 łyżki oliwy extra virgin Carapelli
● 10 dag białej fasolki z puszki
● 15 dag zacierek
● 4 łyżki Pesto Genovese Sacla`
● sól, pieprz

■ Pomidory sparzyć, obrać ze skóry, usunąć pestki, pokroić na ćwiartki. Kapustę opłukać, usunąć głąb i poszatkować. Cukinie umyć, ze skórką pokroić w kostkę. Marchewki i ziemniaki umyć, obrać i pokroić w kostkę.
■ Cebule obrać i drobno posiekać, zrumienić w garnku na oliwie. Dodać cukinię, marchewkę, ziemniaki, kapustę i pomidory. Dusić 10 minut na wolnym ogniu.
■ Podduszone warzywa zalać 2 l wody i doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć ogień i gotować 30–40 minut pod przykryciem.
■ Fasolę osączyć. Na 10 minut przed końcem gotowania dodać do zupy wraz z zacierkami. Gotować, aby były al dente. Przyprawić solą i pieprzem. Podawać z dużą łyżką pesto i z grzankami natartymi ząbkiem czosnku.