Dla 4 osób
- 2 świeże ananasy
- 4 mandarynki
- 2 jabłka
- 2 gruszki
- kiść winogron
- 4-5 łyżek rumu lub białego deserowego wina
- łyżeczka cukru pudru
- 2 łyżki soku z cytryny
Ananasy przekroić. Miąższ wyciąć, zostawiając skórkę. Połówki wydrążonych ananasów wstawić do lodówki. Mandarynki obrać, podzielić na cząstki. Winogrona opłukać, oderwać z szypułek. Ewentualnie przekroić i usunąć pestki. Jabłka i gruszki obrać. Razem z miąższem ananasa pokroić w niezbyt grubą kostkę i skropić sokiem z cytryny.
Do kawałków ananasa, jabłek i gruszek dodać cząstki mandarynek i winogrona. Skropić winem lub rumem. Posypać cukrem pudrem do smaku. Wstawić na 30 minut do lodówki. Tuż przed podaniem owocami napełnić połówki ananasów.