Dla 4 osób

  • 2 świeże ananasy
  • 4 mandarynki
  • 2 jabłka
  • 2 gruszki
  • kiść winogron
  • 4-5 łyżek rumu lub białego deserowego wina
  • łyżeczka cukru pudru
  • 2 łyżki soku z cytryny

Ananasy przekroić. Miąższ wyciąć, zostawiając skórkę. Połówki wydrążonych ananasów wstawić do lodówki. Mandarynki obrać, podzielić na cząstki. Winogrona opłukać, oderwać z szypułek. Ewentualnie przekroić i usunąć pestki. Jabłka i gruszki obrać. Razem z miąższem ananasa pokroić w niezbyt grubą kostkę i skropić sokiem z cytryny.
Do kawałków ananasa, jabłek i gruszek dodać cząstki mandarynek i winogrona. Skropić winem lub rumem. Posypać cukrem pudrem do smaku. Wstawić na 30 minut do lodówki. Tuż przed podaniem owocami napełnić połówki ananasów.