Dla 4 osób

Ciasto:

  • 120 g mąki krupczatki
  • 80 g masła
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • jajko
  • szczypta soli
  • kilka łyżek cukru kryształu

Masa makowa:

  • 2 szklanki maku
  • 3 łyżki miodu
  • 2-3 łyżki masła
  • kilka fig
  • po 100 g orzechów i migdałów
  • 80 g rodzynków
  • szklanka cukru
  • cukier waniliowy
  • 2 łyżki posiekanej smażonej skórki pomarańczowej
  • 1/2 szklanki słodkiej śmietany

Z mąki, schłodzonego masła, żółtka i soli zagnieść ciasto, dodając tyle śmietany, by składniki ciasta się połączyły. Ciasto rozwałkować. Pokroić w niezbyt duże romby. Każdy romb posmarować białkiem. Ułożyć na posypanej cukrem blasze. Piec 20 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200°C.
Migdały sparzyć, obrać. Figi i rodzynki umyć. Figi razem z migdałami i orzechami posiekać.
Mak wypłukać. Zalać letnią, przegotowaną wodą. Odstawić na noc. Odcedzić. Dwukrotnie zemleć w maszynce z drobnym sitkiem. Dodać masło, cukier i cukier waniliowy. Smażyć, cały czas mieszając. Wystudzić.
Mak wymieszać z miodem, śmietanką i bakaliami. Wstawić na godzinę do lodówki.
Mak przełożyć do salaterki. Udekorować rombami z ciasta.