Składniki na 4 porcje

  • szklanka ryżu
  • cebula
  • 1/2 l bulionu warzywnego 
  • ogórek 
  • pomidor 
  • po 1/2 strąka papryki zielonej, czerwonej i żółtej 
  • kilka źdźbeł szczypioru dymki 
  • łyżeczka jasnego octu winnego 
  • 4 łyżki oliwy 
  • sól, pieprz

Cebulę obrać, posiekać, zeszklić na 2 łyżkach oliwy, wsypać suchy ryż i chwilkę smażyć. Gdy się zeszkli, wlać bulion, przykryć i gotować ok. 20 minut, aż ryż wchłonie cały płyn. Ostudzić.
Warzywa umyć. Pomidor sparzyć, obrać ze skórki, usunąć pestki, miąższ pokroić w kostkę. Z ogórka usunąć pestki i razem ze skórką pokroić w drobną kostkę. Połówki papryki oczyścić z nasion, pokroić w kostkę. Szczypior posiekać.
Ocet wymieszać z solą i pieprzem, dolać oliwę, utrzeć sos.
Ryż przełożyć do salaterki, dodać pokrojone warzywa, wlać sos. Wszystko starannie wymieszać i wstawić do lodówki.