SKŁADNIKI NA 4 PORCJE

  • 2 małe cukinie
  • 2 plastry wędzonej szynki
  • 2 pomidory
  • 4 dag sera typu feta
  • łyżka czarnych oliwek
  • kilka listków mięty
  • sok z 1/2 cytryny
  • 3 łyżki oliwy
  • sól, pieprz

Cukinie dokładnie umyć, przekroić wzdłuż na pół i pokroić w kawałki. Gotować na parze 8 minut, ostudzić.
Pomidory sparzyć, obrać, pokroić w kostkę. Szynkę pokroić w paski, a ser feta w kostkę.
W misce wymieszać cukinię, pomidory, szynkę i oliwki, na wierzchu ułożyć kostki sera.
Miętę opłukać, posiekać. Sok z cytryny wymieszać z oliwą, miętą, szczyptą soli i pieprzu.
Sałatkę polać sosem, delikatnie wymieszać i podawać.