PORCJA: 416 kcal
PRZYGOTOWANIE: 30 minut
NA 4 PORCJE
●2 pomarańcze
●1/2 szklanki białego wina
● kilka ziemniaków
● 6 łyżek oleju
● ok. 600 g filetów z ryby
● łyżka mąki
●100 g oliwek
● cukier
● chili
● sól
● pieprz

Z całej pomarańczy i połówki wycisnąć sok. Drugą połówkę pokroić w cienkie półplasterki. Sok zagotować z winem. Doprawić cukrem, solą i chili. Gotować, aż sos wyparuje do 2/3 objętości. Pod koniec gotowania włożyć plasterki pomarańczy. Ziemniaki obrać, pokroić w plasterki. Usmażyć z obu stron na połowie oleju. Oprószyć solą i pieprzem. Filety opłukać, oprószyć solą, pieprzem i mąką. Usmażyć na reszcie oleju. Na talerzu rozłożyć pomarańcze, ziemniaki i rybę. Polać sosem i posypać pokrojonymi w krążki oliwkami.