6porcja: 157 kcal 
przygotowanie: 40 minut   
na 6 porcji
l 8 strąków czerwonej papryki
l 4 łyżki oliwy
l łyżeczka octu balsamicznego
l 2 ząbki czosnku
l zioła prowansalskie 
l listki bazylii
l sól
l pieprz

Papryki przeciąć, usunąć gniazda nasienne. Połówki ułożyć na blasze (wierzchem do góry). Piec ok. 30 minut w 220°C (skórka powinna mocno zbrązowieć). Paprykę przełożyć do plastikowego woreczka i odstawić na 30 minut (pod wpływem wilgoci skórka odejdzie od miąższu). Ze strąków zdjąć skórkę, miąższ pociąć w paski, ułożyć w salaterce, skropić oliwą i octem balsamicznym. Oprószyć ziołami, solą i pieprzem. Czosnek obrać, pokroić w plasterki. Posypać nim paprykę. Całość przykryć i odstawić na kilka godzin do lodówki. Paprykę udekorować bazylią. Podawać np. do wędlin.