SKŁADNIKI Na 4 PORCJE

  • 60 dag świeżych filetów, np. z dorsza lub morszczuka
  • łyżka masła
  • 2 łyżki oleju
  • łyżka mąki
  • 30 dag kiszonej kapusty
  • 15 dag jasnych winogron
  • 1/2 kostki bulionu warzywnego
  • 150 ml białego wytrawnego wina
  • sól, pieprz

Filety umyć, osuszyć, skropić 2-3 łyżkami wina, oprószyć solą i pieprzem, odstawić.
Kapustę opłukać, posiekać. W rondlu zagotować pół szklanki wody, włożyć kostkę bulionową i kapustę, dusić bez przykrycia 20 minut.
Winogrona umyć, osuszyć i przepołowić. Resztę wina i winogrona dodać do kapusty, dusić jeszcze 10 minut. Przyprawić solą i pieprzem.
Olej i masło rozgrzać na patelni. Filety rybne oprószyć z obu stron mąką, włożyć na rozgrzany tłuszcz i smażyć po 3 minuty z każdej strony.
Filety rybne podawać z kapustą z winogronami.