SKŁADNIKI Na 4 PORCJE
- 60 dag świeżych filetów, np. z dorsza lub morszczuka
- łyżka masła
- 2 łyżki oleju
- łyżka mąki
- 30 dag kiszonej kapusty
- 15 dag jasnych winogron
- 1/2 kostki bulionu warzywnego
- 150 ml białego wytrawnego wina
- sól, pieprz
Filety umyć, osuszyć, skropić 2-3 łyżkami wina, oprószyć solą i pieprzem, odstawić.
Kapustę opłukać, posiekać. W rondlu zagotować pół szklanki wody, włożyć kostkę bulionową i kapustę, dusić bez przykrycia 20 minut.
Winogrona umyć, osuszyć i przepołowić. Resztę wina i winogrona dodać do kapusty, dusić jeszcze 10 minut. Przyprawić solą i pieprzem.
Olej i masło rozgrzać na patelni. Filety rybne oprószyć z obu stron mąką, włożyć na rozgrzany tłuszcz i smażyć po 3 minuty z każdej strony.
Filety rybne podawać z kapustą z winogronami.