SKŁADNIKI NA 6 PORCJI

  • po 40 dag strąków czerwonej i żółtej papryki
  • po 1/2 kg marchewki i cukinii
  • po 1/2 szklanki oliwy i jasnego octu winnego
  • 3/4 szklanki bulionu warzywnego
  • 2 łyżki cukru
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 listki laurowe
  • po łyżeczce ziaren gorczycy i kolendry
  • 15 dag majonezu
  • 25 dag jogurtu naturalnego
  • łyżka soku z cytryny
  • sól, pieprz, tymianek, rozmaryn

Papryki umyć, oczyścić, pokroić w paski. Marchewki obrać, przekroić wzdłuż na ćwiartki. Cukinię pokroić w plasterki.
Oliwę rozgrzać na patelni, włożyć paprykę i marchewkę, smażyć 8 minut. Dodać cukinię, smażyć jeszcze 5 minut.
3 ząbki czosnku obrać, pokroić, dorzucić do warzyw, posypać ziołami, solą i pieprzem. Wraz z oliwą przełożyć do miski.
Bulion zagotować z octem winnym, cukrem, listkami laurowymi, ziarnami gorczycy i kolendry, przyprawić. Zalać warzywa, odstawić na 2 godziny.
Pozostały ząbek czosnku obrać, posiekać. Majonez wymieszać z jogurtem, sokiem z cytryny i czosnkiem, przyprawić.
Warzywa osączyć z marynaty, przełożyć na półmisek. Podawać z białym sosem.