SKŁADNIKI NA 8 PORCJI

  • 60 dag filetów z morszczuka
  • opakowanie mrożonki sałatka wykwintna
  • łyżka żelatyny
  • szklanka białego wytrawnego wina
  • pęczek koperku
  • sól, biały pieprz, słodka papryka

Filety umyć, osuszyć. Mrożonkę (bez rozmrażania) wrzucić do osolonego wrzątku, gotować 2-3 minuty. Dołożyć ryby, przyprawić pieprzem i papryką, gotować na bardzo małym ogniu ok. 10 minut. Ryby i warzywa odcedzić, wywar zachować.
Żelatynę namoczyć w niewielkiej ilości zimnej wody, rozpuścić w 1 i 1/2 szklanki gorącego wywaru z warzyw i ryby. Dolać wino.
Formę (np. w kształcie ryby) opłukać zimną wodą, wlać cienką warstwę wywaru z wi- nem i żelatyną, schłodzić.
Ugotowane filety ryby podzielić na niewielkie kawałki. Gałązki koperku opłukać. Połowę ryb, warzyw i koperku ułożyć w formie, polać połową galarety, schłodzić.
Ułożyć resztę ryb i warzyw, polać pozostałą galaretą. Formę przykryć folią aluminiową, wstawić na 4 godziny do lodówki. Formę zanurzyć na chwilę w gorącej wodzie, ostrożnie wyjąć galaretę na półmisek.