SKŁADNIKI NA 4 PORCJE

  • 2 jabłka
  • 15 dag soczewicy
  • cebula
  • pęczek rzodkiewek
  • seler naciowy
  • 1/2 pęczka natki
  • 3 łyżki oleju
  • łyżka octu winnego
  • łyżka soku z cytryny
  • sól, pieprz, kolendra

Soczewicę wsypać do osolonego wrzątku, gotować około 40 minut, odcedzić, ostudzić.
Cebulę obrać, posiekać. Łyżkę oleju rozgrzać na patelni, zeszklić cebulę. Wymieszać z soczewicą, przyprawić do smaku solą, pieprzem i kolendrą.

Jabłka umyć, wyciąć gniazda nasienne, pokroić na plasterki. Rzodkiewki oczyścić, umyć, pokroić na plasterki. Seler naciowy oczyścić, pokroić w krążki. Natkę opłukać, posiekać.
Pozostały olej wymieszać z octem winnym i sokiem z cytryny, przyprawić do smaku.
Soczewicę, jabłka, rzodkiewki i seler wymieszać, polać sosem, posypać natką.