SKŁADNIKI NA 8 PORCJI

  • 80 dag filetów z dorsza, karpia lub morszczuka
  • 5 marchewek
  • mały seler
  • 2 pietruszki
  • cebula
  • mały por
  • szklanka Przecieru pomidorowego Pudliszki
  • 1/3 szklanki bulionu
  • listek laurowy
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • olej
  • sok z cytryny
  • po łyżce posiekanej natki i koperku
  • mąka do panierowania
  • sól, pieprz, cukier, bazylia

- Filety skropić sokiem z cytryny, oprószyć solą i pieprzem. Odstawić na 30 minut.
- Warzywa oczyścić. Por i cebulę posiekać, resztę warzyw zetrzeć na tarce. Cebulę i por zeszklić na oleju, wrzucić resztę warzyw, podsmażyć.
- Wlać bulion, dodać listek laurowy i ziele angielskie, przyprawić, dusić 20 min. Wlać przecier i dusić jeszcze 10 min.
- Filety oprószyć mąką i usmażyć na oleju. Przełożyć do warzyw, posypać bazylią, natką i koperkiem, ostudzić.
- Przed podaniem danie włożyć na 2 godziny do lodówki.