SKŁADNIKI NA 6 PORCJI

  • 40 dag makaronu zite (grubych długich rurek) 
  • 4 jajka
  • 4 łyżki pasty ajvar 
  • szklanka śmietany
  • pęczek bazylii 
  • ząbek czosnku 
  • 30 dag szynki 
  • 20 dag mrożonego groszku
  • 25 dag startego żółtego sera (np. gouda)
  • łyżka pokrojonego szczypiorku
  • łyżka masła
  • 2 łyżki bułki tartej
  • sól, pieprz

Makaron ugotować w osolonej wodzie al dente, przelać na sicie zimną wodą, dobrze osączyć.
Tortownicę posmarować masłem i posypać bułką tartą. Czosnek przecisnąć przez praskę. Jajka, ajvar, śmietanę, czosnek i bazylię zmiksować, przyprawić solą i pieprzem. Szynkę pokroić w kostkę.
Do tortownicy wkładać na przemian makaron (układając go spiralnie), szynkę, groszek, ser i sos jajeczno-śmietanowy, aż skończą się składniki. Ostatnią warstwą powinien być tarty ser.
Danie wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec 45 minut w temperaturze 200°C. Upieczony tort po 10 minutach wyjąć z tortownicy, posypać szczypiorkiem.