SKŁADNIKI NA 6 PORCJI 

  • 50 dag spaghetti 
  • 4 jajka
  • 1/2 szklanki śmietany 
  • 25 dag tartego żółtego sera (np. morski)
  • ząbek czosnku
  • puszka (40 dag) krojonych pomidorów
  • 10 dag czarnych oliwek bez pestek
  • 15 dag pieczarek
  • 15 dag mozzarelli 
  • 3 łyżki oliwy
  • sól, pieprz

Spaghetti ugotować w osolonej wodzie al dente. Przelać zimną wodą, dobrze osączyć na sicie.
Jajka, śmietanę i 20 dag sera wymieszać, przyprawić. Czosnek obrać, posiekać, przesmażyć na łyżce oliwy z pomidorami, wymieszać z mieszanką jajeczną.
Blachę wyłożyć pergaminem, nałożyć spaghetti, polać sosem pomidorowym, zostawiając wolne brzegi. Całość posypać pozostałym serem i oliwkami.
Pieczarki oczyścić, pokroić w grube plasterki, a mozzarellę na kawałki. Obydwa składniki oprószyć solą i pieprzem, delikatnie skropić oliwą, ułożyć na makaronie.
Spaghetti piec 20 minut w temperaturze 250°C. Przed podaniem posypać listkami bazylii.