SKŁADNIKI NA 4 PORCJE

  • 30 dag makaronu rurki
  • 20 dag mrożonych krewetek
  • 2 mrożone podgrzybki lub 2 pieczarki
  • puszka pomidorów
  • zielona część pora
  • 6 pomidorków koktajlowych
  • kieliszek wytrawnego białego wina
  • łyżka posiekanej natki
  • 3 łyżki oleju
  • sól, pieprz, bazylia

Por oczyścić, pokroić w paski. Podgrzybki lekko rozmrozić, ewentualnie pieczarki obrać. Grzyby pokroić w plasterki.
Olej rozgrzać na patelni, smażyć krewetki, aż odparują (3 minuty). Wlać wino, dodać pomidory z puszki wraz z zalewą, grzyby i por, przyprawić solą i pieprzem, dusić 15 minut.
Makaron ugotować na półtwardo. Odcedzić, włożyć na patelnię z krewetkami, dodać natkę i łyżeczkę bazylii oraz pokrojone na ćwiartki pomidorki, wymieszać, chwilę odparować.