SKŁADNIKI NA 4 PORCJE

  • 2 jajka
  • 12 dag mąki
  • ząbek czosnku
  • 2 cebule
  • łyżeczka świeżego, posiekanego lub 1/2 łyżeczki suszonego imbiru
  • 15 dag mieszanych owoców morza
  • łyżka octu winnego
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 5 dag białej rzodkwi
  • 15 dag marchewki
  • mała główka sałaty lodowej
  • olej
  • sól, pieprz

- Jajka utrzeć z 2 łyżkami oleju, szczyptą soli i 300 ml zimnej wody. Wsypać mąkę, dokładnie wymieszać. Ciasto odstawić na 30 minut. Następnie usmażyć 8 cienkich naleśników.
- Czosnek i cebule obrać, posiekać. Owoce morza sparzyć na sicie i osączyć.
Łyżkę oleju rozgrzać na patelni, zeszklić imbir, cebulę i czosnek. Dodać owoce morza, smażyć 5-6 minut. Wlać ocet, oprószyć cukrem, solą i pieprzem. Wymieszać i zdjąć z ognia.
- Rzodkiew i marchewki obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Sałatę opłukać, osuszyć i pokroić w paski. Marchewkę, rzodkiew i sałatę wymieszać. Na każdy naleśnik nakładać po łyżce sałatki i owoców morza, zrolować. Podawać na zimno.