SKŁADNIKI NA OK. 16 SZTUK

  • opakowanie mrożonego ciasta francuskiego
  • 3 suszone grzyby
  • 3 cebule
  • 2 suszone śliwki
  • jajko
  • olej
  • sól, pieprz

Ciasto francuskie rozmrozić. Grzyby moczyć 30 minut w letniej wodzie. Osączyć i posiekać. Cebule obrać, pokroić w kostkę, przelać na sicie wrzątkiem i dobrze odcisnąć. Śliwki drobno pokroić. Łyżkę oleju rozgrzać na patelni, zeszklić cebulę, dodać grzyby i śliwki, smażyć 2-3 minuty. Przyprawić.
Z ciasta wyciąć 12 kwadratów. Na każdym ułożyć porcję farszu, brzegi posmarować białkiem, złożyć po przekątnej na pół i zlepić.
Wierzch posmarować rozmąconym żółtkiem. Rożki piec 20 minut w temperaturze 220°C.