SKŁADNIKI NA 8 PORCJI

  • 8 plastrów cielęciny (po 6 dag)
  • 8 plastrów szynki wędzonej
  • 5 dag sera rokpol
  • 4 łyżki posiekanego szczypiorku
  • 2 łyżki oleju
  • szklanka bulionu wołowego
  • 2 pomidory
  • łyżka masła
  • 3 łyżki śmietany
  • sól, pieprz

Plastry mięsa lekko rozbić, posolić, na każdym położyć po plastrze szynki. Ser pokruszyć, łyżkę odłożyć, resztą posypać szynkę. Posypać szczypiorkiem, zwinąć, związać.
W rondlu rozgrzać olej, obsmażyć mięso. Wlać bulion, dusić 20 minut.
Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pokroić na ćwiartki, przesmażyć na maśle.
Mięso wyjąć, sos gotować 5 minut, wymieszać ze śmietaną, pomidorami i odłożonym serem. Podgrzać, ale nie gotować. Przyprawić solą i pieprzem. Sosem polać roladki.