SKŁADNIKI NA 6 PORCJI

  • 3 szklanki mąki
  • 2 żółtka
  • 40 dag kaszanki
  • 2 jabłka (reneta, boiken)
  • mielony cynamon
  • 2 łyżki masła
  • olej do smażenia
  • sól, pieprz

Na stolnicę przesiać mąkę, zrobić dołek, wbić żółtka, posolić. Dolewając ciepłej wody wyrobić gładkie, elastyczne ciasto. Przykryć, odstawić na 30 minut. 
Jabłka obrać, pokroić w kostkę, wyciąć gniazda nasienne. W rondlu rozgrzać masło, włożyć jabłka, podlać odrobiną wody, rozgotować na małym ogniu.
Kaszankę obrać z osłonki, rozgnieść widelcem i dokładnie wymieszać z jabłkami. Przyprawić do smaku solą, pieprzem i szczyptą cynamonu.
Na posypanej mąką stolnicy ciasto rozwałkować na placek,  wykroić kółka. Nałożyć farsz, zlepić. W szerokim rondlu rozgrzać olej. Partiami wrzucać pierogi. Smażyć na złoto.