SKŁADNIKI NA 8 SZTUK
- 25 dag mrożonego ciasta francuskiego
- 1/4 szklanki gęstej śmietany (22%)
- łyżeczka musztardy
- łyżeczka miodu
- łyżka posiekanego koperku
- puszka tuńczyka w sosie własnym
- żółtko
- łyżka mleka
- sól, pieprz
Ciasto lekko rozmrozić, rozwinąć, lekko rozwałkować, pokroić na 8 wąskich, długich trójkątów.
Śmietanę wymieszać z musztardą, miodem i posiekanym koperkiem, przyprawić solą i pieprzem. Tuńczyka osączyć.
Na trójkątach ciasta rozłożyć po porcji tuńczyka, posmarować kremem koperkowym. Zwinąć w rogaliki, zaczynając od szerszej strony, końce dokładnie zlepić.
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, ułożyć rożki. Żółtko roztrzepać z mlekiem, posmarować wierzch rożków. Piec 20 minut w temperaturze 220°C.
Warto wiedzieć
Papier do wypieków znakomicie zastępuje natłuszczanie formy. Dzięki specjalnej silikonowej warstwie nie przywiera ani do blachy, ani do pieczonych smakołyków.