SKŁADNIKI NA 8 SZTUK

  • 25 dag mrożonego ciasta francuskiego 
  • 1/4 szklanki gęstej śmietany (22%) 
  • łyżeczka musztardy 
  • łyżeczka miodu 
  • łyżka posiekanego koperku 
  • puszka tuńczyka w sosie własnym 
  • żółtko 
  • łyżka mleka 
  • sól, pieprz

Ciasto lekko rozmrozić, rozwinąć, lekko rozwałkować, pokroić na 8 wąskich, długich trójkątów.
Śmietanę wymieszać z musztardą, miodem i posiekanym koperkiem, przyprawić solą i pieprzem. Tuńczyka osączyć.
Na trójkątach ciasta rozłożyć po porcji tuńczyka, posmarować kremem koperkowym. Zwinąć w rogaliki, zaczynając od szerszej strony, końce dokładnie zlepić.
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, ułożyć rożki. Żółtko roztrzepać z mlekiem, posmarować wierzch rożków. Piec 20 minut w temperaturze 220°C.

Warto wiedzieć

Papier do wypieków znakomicie zastępuje natłuszczanie formy. Dzięki specjalnej silikonowej warstwie nie przywiera ani do blachy, ani do pieczonych smakołyków.