SKŁADNIKI NA 4 PORCJE 

  • 20 dag wędzonego łososia w płatach 
  • mała cukinia 
  • kilka gałązek koperku 
  • 10 dag śmietankowego twarożku 
  • 4 łyżki majonezu 
  • 4 liście sałaty
  • 1-2 łyżki soku z cytryny 
  • 8 kromek białego chleba z formy 
  • sól, pieprz

Łososia pokroić w cienkie paseczki. Cukinię opłukać, osuszyć, pokroić w małą kostkę lub zetrzeć na tarce. Koperek umyć, otrzepać z wody, posiekać.
Twarożek połączyć z majonezem. Dodać cukinię, łososia i posiekany koperek, wymieszać, przyprawić do smaku sokiem z cytryny, szczyptą soli i pieprzu.
Liście sałaty opłukać, osuszyć. Z kromek chleba odkroić skórkę. Połowę kromek obłożyć liśćmi sałaty, rozsmarować serek z łososiem, przykryć pozostałymi kromkami, lekko docisnąć.
Kanapki pokroić ostrym nożem na niewielkie kosteczki, ewentualnie pospinać wykałaczkami. Minikanapeczki będą równie smaczne, jeśli cukinię zastąpimy ogórkiem małosolnym. Zamiast majonezu możemy dodać mniej kaloryczny jogurt.