Składniki na 2 porcje

  • szklanka ryżu
  • cebula
  • 20 dag pieczarek
  • kawałek selera korzeniowego
  • kostka bulionowa
  • łyżeczka posiekanej natki
  • łyżka masła
  • 2 łyżki oleju
  • sól, pieprz

Cebulę posiekać, zeszklić na oleju. Wsypać ryż, oprószyć solą, prażyć kilka minut. Zalać 2 szklankami wody, dodać kostkę, gotować pod przykryciem na małym ogniu 10 minut.
Pieczarki oczyścić, pokroić w plasterki. Seler obrać, pokroić w małą kostkę. Masło stopić na patelni, wrzucić pieczarki i seler, smażyć kilka minut. Oprószyć solą i pieprzem.
Mieszankę grzybowo-selerową dodać do ryżu, dokładnie wymieszać. Gotować jeszcze 5 minut na małym ogniu często mieszając. Przyprawić do smaku, posypać natką pietruszki.