Składniki na 4 porcje

  • 2 bakłażany
  • 2 cukinie
  • 1/2 kg pomidorów
  • po strąku zielonej, żółtej i czerwonej papryki
  • 2 duże cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • po łyżeczce świeżego tymianku, rozmarynu i cząbru (lub łyżeczka suszonych ziół prowansalskich)
  • łyżka posiekanej natki pietruszki
  • listek laurowy
  • 4 łyżki oliwy
  • sól, pieprz

Bakłażany oczyścić, opłukać, pokroić w dużą kostkę. Oprószyć solą i odstawić na 20 minut, a następnie opłukać i osączyć.

Papryki oczyścić, rozkroić, usunąć pestki, miąższ pokroić na paseczki. Cukinie oczyścić i pokroić w kostkę. Pomidory sparzyć, obrać, miąższ pokroić na kawałki.

Cebule i czosnek obrać i posiekać. Oliwę rozgrzać w rondlu, zeszklić cebulę, dodać pomidory, smażyć ok. 5 min. Włożyć paprykę, bakłażan, cukinię, czosnek i listek laurowy. Przyprawić solą, pieprzem i ziołami, przykryć, dusić na małym ogniu ok. 20 min. Posypać natką.