Składniki na 4-6 porcji

  • 60 dag piersi z kurczaka
  • 4 łyżki oleju
  • 5 cebul
  • łyżka curry
  • papryczka chili 
  • 1/2 l rosołu drobiowego
  • 2 słoiki dżemu morelowego
  • szklanka śmietany
  • 20 dag rodzynek
  • 20 dag orzechów włoskich
  • szczypta imbiru
  • pieprz, pieprz cayenne

Mięso opłukać, pokroić na kawałki. Cebule obrać, pokroić w dużą kostkę. Papryczkę chili oczyścić, drobno posiekać.

Cebulę zeszklić na łyżce oleju, przełożyć do garnka. Na pozostałym oleju obsmażyć mięso, dołożyć do cebuli. Dodać połowę bulionu, chili i curry, gotować na małym ogniu ok. 1 i 1/2 godz., dolewając stopniowo resztę bulionu.

Na 20 min przed końcem gotowania wsypać 5 dag rodzynek i włożyć słoik dżemu. Garnek zdjąć z ognia, dodać 3?4 łyżki śmietany, przyprawić imbirem, pieprzem i pieprzem cayenne, ew. dosolić.

Podawać z ryżem lub pieczywem. W osobnych miseczkach podać rodzynki, posiekane orzechy, śmietanę i dżem morelowy.