SKŁADNIKI NA 4 PORCJE

  • 1/2 kg mielonej wieprzowiny
  • 4 średnie ziemniaki
  • łyżka masła 
  • 2 łyżki oleju 
  • czerstwa kajzerka
  • 2/3 szklanki mleka
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku 
  • 2 krążki serka koziego (crottin)
  • sól, pieprz
  • tłuszcz do blachy

Blachę natłuścić. Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w plasterki. Ułożyć z nich na blasze 4 koła o średnicy 12 cm tak, by plasterki ziemniaków zachodzily na siebie. Masło stopić w rondelku, posmarować nim ziemniaki, oprószyć szczyptą soli i pieprzu. Piec 15 minut w temperaturze 180 st. C.
Kajzerkę namoczyć w mleku, odcisnąć. Mieloną wieprzowinę wymieszać z kajzerką i szczypiorkiem, przyprawić do smaku solą i pieprzem. Z masy uformować 4 płaskie kotlety. Olej stopić na patelni, włożyć kotlety, smażyć po 5 minut z każdej strony. Osączyć z tłuszczu.
Serki przekroić na pół. Na krążkach ziemniaczanych ułożyć kotlety i po krążku sera, zapiekać 10 minut w temp. 240 st. C.