Składniki na 6 porcji

  • 1 i 1/2 kg mielonej wołowiny
  • 10 dag puree ziemniaczanego
  • cebula
  • 3 łyżki bułki tartej
  • 5 łyżek śmietany
  • jajko
  • kilka gałązek natki
  • 3 łyżki masła
  • 2 łyżki oleju
  • sól

Cebulę posiekać. Łyżkę masła stopić na patelni, wrzucić cebulę, zeszklić. Natkę umyć, posiekać.
Mieloną wołowinę, puree ziemniaczane, cebulę, bułkę tartą, śmietanę, jajko i natkę dokładnie wyrobić, przyprawić solą.

Z masy uformować małe pulpety, przykryć, odstawić na godzinę w chłodne miejsce. Pozostałe masło i olej rozgrzać w głębokiej patelni, wrzucić pulpety, smażyć ze wszystkich stron na rumiano. Podawać z żurawiną.